Skip to content

Levenscoaching bij loopbaanvragen

Simpel gezegd staan er drie vragen centraal bij loopbaancoaching:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?

Natuurlijk is het allemaal niet zo simpel.

Het vakgebied van een loopbaancoach is veelomvattend en sterk onderhevig aan veranderingen. Het is een uitgesproken multidisciplinair vak.

Ik zie in mijn praktijk steeds meer lastige en complexe loopbaandilemma’s. Steeds meer zie ik vragen die zijn gerelateerd aan zingeving of een midlifecrisis.

Vooral de behoefte aan betekenisvol werk wordt sterker. Er wordt meer gevraagd om hulp bij het onderzoeken van werkelijke behoeften, waarden en doelen.

Ik kom vragen tegen als:

  • heb ik de juiste loopbaan gekozen?
  • durf ik nog een stap te maken en/of kan ik die stap überhaupt nog wel maken?
  • ik wil iets doen wat echt bij mij past. Hoeveel tijd heb ik nog en hoe moet ik dit aanpakken?
  • heb ik alles bereikt wat ik wilde bereiken?
  • wat wil ik met de rest van mijn leven en past mijn werk daarin?

Ik bekijk, samen met cliënt, wat er op dit moment wordt gemist in zijn leven, zowel privé als zakelijk en hoe het leven anders kan worden ingericht zodat er meer bevrediging, betekenis en vervulling ontstaat.

Soms is er sprake van het ‘nu-of-nooit-gevoel’, vaak gecombineerd met het gevoel spijt te hebben dat bepaalde dingen nooit zijn uitgeprobeerd omdat er in die tijd andere keuzes met andere motieven waren gemaakt.

Een wens is ook nu echt een doordachte stap te maken omdat men denkt zich geen fouten meer te kunnen veroorloven.

Tijdens het traject kijken we niet alleen naar de huidige functie maar betrekken we ook het hele leven erbij. Dit noemen we de biografische onderzoeksmethode.

Op systematische wijze worden thema’s, patronen, kwaliteiten, drijfveren, waarden, belemmerende overtuigingen, overlevingsmechanismen en valkuilen blootgelegd.

Alhoewel dit een intensief proces is streef ik er als oplossingsgerichte coach naar om de toekomstvisie duidelijk en concreet vorm te geven waardoor het leven daadwerkelijk weer naar volle tevredenheid kan worden geleefd.

Back To Top